Netgear

Википєдїѩ · отврьстꙑ єнкѷклопєдїѩ · страница

Netgear е американска компания за компютърни мрежи, базирана в Сан Хосе, Калифорния, с офиси в около 25 други страни [необходим е цитат] Тя произвежда мрежов хардуер за потребители, фирми и доставчици на услуги. Компанията работи в три бизнес сегмента: търговия на дребно, търговски и като доставчик на услуги.

Продуктите на Netgear покриват различни широко използвани технологии като безжични (Wi-Fi и LTE), Ethernet и захранващи линии, с акцент върху надеждността и лекотата на използване. Продуктите включват кабелни и безжични устройства за широколентов достъп и мрежова свързаност и се предлагат в множество конфигурации, за да отговорят на нуждите на крайните потребители във всеки географски регион и сектор, в който се продават продуктите на компанията.

Към 2020 г. продуктите на Netgear се продават в приблизително 24 000 места за търговия на дребно по целия свят и чрез приблизително 19 000 търговци с добавена стойност, както и множество големи доставчици на кабелни, мобилни и кабелни услуги по целия свят

История[исправлѥниѥ | исправлѥниѥ источьна обраꙁа]

Netgear е основана от Патрик Ло ​​през 1996 г. Ло завършва университета Браун със степен по електронно инженерство. Преди да основа Netgear, Ло беше мениджър в Hewlett-Packard. Netgear получи първоначално финансиране от Bay Networks.

Компанията е листвана на фондовата борса NASDAQ през 2003 г.

ProSAFE превключватели[исправлѥниѥ | исправлѥниѥ источьна обраꙁа]

Netgear предлага мрежови продукти за бизнес сектора, най-вече гамата превключватели ProSAFE. От май 2007 г. Netgear предоставя ограничени доживотни гаранции за продуктите на ProSAFE, докато първоначалният купувач притежава продукта. В момента се фокусира върху мултимедийния сегмент и бизнес продукт.

Свързано с мрежата съхранение[исправлѥниѥ | исправлѥниѥ источьна обраꙁа]

Netgear продава NAS устройства на малки предприятия и потребители под името на продукта ReadyNAS. С тази хардуерна линия за съхранение Netgear се бори с конкуренти като Buffalo, Zyxel и HP. Netgear навлезе на пазара за съхранение през май 2007 г., когато придоби Infrant (създател на линията ReadyNAS). През март 2009 г. Netgear започна да предлага интегрирано онлайн решение за архивиране, наречено ReadyNAS Vault.

Мрежови камери за наблюдение[исправлѥниѥ | исправлѥниѥ источьна обраꙁа]

Основна статия: Arlo Technologies

Netgear създаде марката за камери за домашно наблюдение Arlo, която беше отделена в отделна компания през август 2018 г.Arlo вече се търгува публично на Нюйоркската фондова борса

как да настроите Netgear[исправлѥниѥ | исправлѥниѥ источьна обраꙁа]

Mywifiext е най-доброто решение на проблема с бавната интернет връзка. Ние гарантираме, че връзката ви е не само бърза, но и сигурна. Mywifiext не работи е любимата фраза на тези, които се сблъскват с проблеми с интернет. Сертифицираният екип от експерти в mywifiext, който не работи, се ангажира да разреши този проблем веднъж завинаги. За повече информация относно mywifiext не работи

производство[исправлѥниѥ | исправлѥниѥ источьна обраꙁа]

Netgear възлага цялото производство на други компании за електроника, включително Askey Computer Corporation, Cameo Communications, Delta Networks, Flex, Foxconn, Taicang T&W Electronics, Pegatron Corporation, SerComm, Wistron Neweb Corporation и USI Electronics (Шенжен).

Производството се извършва предимно в континентален Китай, Виетнам и Индонезия с пилотно и нископроизводително производство в Тайван на избрана база.

За да поддържа стандартите за качество, Netgear създаде своя собствена организация за качество на продуктите, базирана в Хонг Конг и континентален Китай, която отговаря за одита и инспектирането на процесите и качеството на продуктите в помещенията на ODMs и JDMs (съвместни производители на разработка).

Netgear не беше засегната от 25-процентните мита на президента на САЩ Доналд Тръмп върху китайския внос. Тъй като цялото производство е възложено на външни изпълнители, компанията успя да прехвърли производствените си линии от Китай към Виетнам, Тайланд и Индонезия.

Загриженост за сигурността[исправлѥниѥ | исправлѥниѥ источьна обраꙁа]

Установено е, че различни продукти на Netgear, произведени от SerComm, съдържат задна врата, която позволява неоторизиран отдалечен достъп до засегнатите устройства.Netgear, заедно с други компании с продукти, произведени от SerComm, които бяха засегнати от гореспоменатия бекдор, издаде актуализации на фърмуера за някои засегнати продукти. Скоро обаче беше установено, че актуализациите просто скриха задната врата, но не я премахнаха.

В серията DG834 също съществуваше задна врата. Всяко лице, което има достъп до рутера с помощта на уеб браузър, може да активира режим „отстраняване на грешки“ чрез [IP_ADDR]/setup.cgi?todo=debug и след това да се свърже чрез Telnet директно към вградената Linux система на рутера като „root“, което дава неограничени достъп до операционната система на рутера чрез неговата функционалност Busybox. Освен това, „скрит“ URL [IP_ADDR]/setup.cgi?todo=ping_test също позволява неограничен достъп (при модел v5 се изискват потребителско име и парола). Не е предоставена потребителска опция за деактивиране на това. При фърмуера на Netgear по подразбиране Telnet достъпът няма парола или друг контрол; при модифицирани версии на ISP (като Sky) съществува парола за Telnet въз основа на MAC адреса, който може да бъде намерен чрез онлайн уебсайтове.

През януари 2017 г. беше установено, че различни продукти на Netgear са уязвими към експлойт, който позволява достъп на трети страни до рутера и вътрешната мрежа и превръща рутера в ботнет.

През 2020 г. беше открита уязвимост, която засегна много домашни WiFi рутери на Netgear. Проблемът беше в уеб сървър, вграден във фърмуера на рутера. При стартиране на административния интерфейс собственикът трябваше да въведе своята парола, която не беше защитена от сигурност. Експлойтът беше публикуван в GitHub.